Spouwmuurisolatie is een eenmalige investering

Dan wilt u natuurlijk het beste isolatiemateriaal


Hoe kiest u de beste kwaliteit spouwmuurisolatie?

Tips voor spouwmuurisolatie

U wilt spouwmuurisolatie aan laten brengen, goede keus. Spouwmuurisolatie is echt een klus voor een isolatiebedrijf, ga hier niet zelf mee aan de slag. Er zijn een aantal belangrijke punten waar u op moet letten om de beste keus te maken. En punten die u aan kunt geven bij de aanvraag en inspectie om een nog beter eindresultaat te krijgen.


Maar als uw spouwmuur eenmaal geïsoleerd is gaat u jaarlijks besparen op uw energiekosten. En na de terugverdientijd gaat dit gewoon door. Bij wijze van spreken levert uw investering dan zelfs geld op! Mits u uitstekend isolatiemateriaal gekozen heeft uiteraard.  

Belangrijke tips:

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Geef eventuele vochtproblemen aan tijdens de aanvraag en inspectie zodat hier extra aandacht aan geschonken kan worden.

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Laat u ook informeren over bodemisolatie of vloerisolatie. Vaak is het verstandig om eerst de kruipruimte te isoleren om vochtproblemen vanuit de kruipruimte aan te pakken. Bovendien bespaart u nog meer energie en is uw investering nog sneller terugverdient.

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Vraag na of er een subsidieregeling beschikbaar is voor de isolatiemaatregelen die u wilt nemen. Een goede isolatiespecialist kan u helpen om uit te zoeken of u hiervoor in aanmerking komt.

Is uw muur geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet elke muur is geschikt voor spouwmuurisolatie, of er moet nog het nodige gebeuren voor de isolatie aangebracht kan worden. Alleen een gespecialiseerd isolatiebedrijf kan u vertellen of uw muur geschikt is voor spouwmuurisolatie. Dit wordt vastgesteld door middel van een inspectie van uw gevel. Na inspectie kan er een betrouwbare offerte worden gemaakt.

Een aantal aandachtspunten en voorwaarden voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie:

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Heeft uw woning een spouwmuur?

Is uw woning voor 1920 gebouwd dan heeft u waarschijnlijk geen spouwmuur. Vanaf 1920 werden huizen wel gebouwd met spouwmuren om te verhinderen dat vocht van buiten naar binnen zou dringen.


U kunt dit zien aan de dikte van uw buitenmuur. Meet daarvoor bij uw voor- of achterdeur hoe dik de muur is. Is de dikte 24 centimeter of minder dan heeft u zeker geen spouwmuur. Is uw muur dikker dan 24 centimeter dan heeft u mogelijk wel een spouwmuur. De isolatiespecialist kan u met zekerheid vertellen of u een spouwmuur heeft en of deze geschikt is voor isolatie.  

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Is uw spouwmuur al geïsoleerd?

In de jaren 1976 tot 1988 werden de buitengevels van woningen standaard geïsoleerd, maar de isolatiewaarde kan beter. Na-isoleren is hier een optie om de isolatiewaarde te verbeteren. Laat een isolatiespecialist beoordelen wat de mogelijkheden zijn.

Nieuwere woningen, van 1988 en later, zijn wel voorzien van goede isolatie. 

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Is de spouw schoon?

De ruimte tussen de muren moet schoon zijn om het isolatiemateriaal goed aan te kunnen brengen.

Bij onzorgvuldig metselwerk tijdens de bouw kunnen er puin of cementresten in de spouw achterblijven. Op die plekken kan geen isolatiemateriaal gaan zitten. Wanneer u wel spouwmuurisolatie zou laten aanbrengen ontstaan er koudebruggen op de plekken waar puin en dergelijke zitten. Deze plekken worden koud, er ontsnapt warmte, daarop slaat vocht neer wat voor vochtproblemen zorgt.

Als de spouw niet schoon is kunt u beter een andere gevelisolatie kiezen. 

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Zijn uw voegwerk, dak en goten in orde?

Om vochtproblemen te voorkomen is het noodzakelijk dat uw voegwerk, het dak en de goten in goede conditie verkeren. Als dit niet het geval is bestaat de kans dat er regenwater in de geïsoleerde spouw terecht komt waar het niet meer weg kan. Dit kan voor vochtoverlast in huis zorgen.


Om dezelfde reden moet de gevel in goede staat zijn. Damp uit de spouwmuur moet goed kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Dampremmende stenen, waterdichte verf, of glazuur op de buitenmuur kunnen een probleem vormen.

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Ventileert uw kruipruimte via de spouwmuur?

In sommige woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Wanneer er spouwmuurisolatie of isolatie aan de buitenzijde van de muur wordt aangebracht kan dit niet meer. Dit is een punt van aandacht. Er zullen maatregelen moeten worden getroffen om de benodigde ventilatie te behouden.

Spouwmuurisolatie Helmwijk

Heeft u een vergunning nodig voor uw gevelisolatie?

Wanneer de gevelisolatie deel uitmaakt van een grote renovatie kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft van de gemeente. De wettelijke eisen rond woningbouw zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Volgens het bouwbesluit moeten muren na isolatie een RC-waarde hebben van 2.5 of hoger.

Mocht dit financieel niet haalbaar zijn dan mag de gemeente deze minimumeis verlagen tot uiterlijk 1.3. 

Spouwmuurisolatie aanbrengen

Spouwmuurisolatie en vochtproblemen

Veel mensen denken dat isolatiemateriaal vochtproblemen veroorzaken. Dit is niet juist. Door fouten tijdens het aanbrengen van spouwmuurisolatie in de jaren zeventig ontstonden vochtproblemen. Maar wanneer deze isolatie juist wordt aangebracht is het risico op vochtproblemen zeer klein. Het kan zelfs vochtproblemen oplossen die veroorzaakt worden door neerslaand vocht op de koude binnenzijde van de buitengevel.


Uiteraard worden vochtproblemen met een andere oorzaak niet opgelost door spouwmuurisolatie. Denk hierbij aan een kapotte dakgoot of slechte voegen. Dit zal moeten worden opgelost voordat de spouwmuurisolatie wordt aangebracht om te voorkomen dat het probleem erger wordt.

Vraag eventueel deskundige hulp om de oorzaak van uw vochtprobleem vast te stellen.