Spouwmuurisolatie voorkomt schimmelvorming in uw woning

Spouwmuurisolatie voorkomt schimmelvorming in uw woning

Vocht in uw woning is erg vervelend. Vocht geeft een kil, onaangenaam gevoel en is niet goed voor uw gezondheid. Langdurig vocht kan schimmelvorming veroorzaken op muren en meubels.
Heeft u ook verhalen gehoord over vochtproblemen na het aanbrengen van spouwmuurisolatie? Laat dat u er niet van weerhouden u woning te verbeteren met isolatie.

Vochtproblemen ontstaan niet door de aangebrachte isolatie in de spouwmuur. Vaak was dit vocht al aanwezig, maar komen de problemen pas aan het licht na het aanbrengen van de isolatie.

Het ontstaan van schimmelvorming na spouwmuurisolatie

Woont u in een huis zonder spouwmuurisolatie? Dan kan vocht eenvoudig via de natuurlijke ventilatie uw woning verlaten. De naden en kieren die tijdens de bouw niet zijn afgedicht zorgen voor een natuurlijke aanvoer van frisse lucht en afvoer van vocht en vervuilde lucht. Op zich is dit fijn, maar ook uw duur gestookte warmte gaan net zo gemakkelijk naar buiten. En dat wilt u nu juist niet.

Daarom voorziet u uw woning van isolatie, zoals spouwmuurisolatie. Hierdoor worden alle naden en kieren afgedicht. De natuurlijke ventilatie stopt. Vocht kan niet langer de woning verlaten.
De condens die nu ontstaat zal neerslaan op de koudste oppervlakken. Vaak ziet u dit als de ramen beslaan. Maar ook optrekkend vocht kan voor grote problemen zorgen. Lelijke plekken op uw muren, een muffe geur en schimmelvorming zijn enkele van de gevolgen.

Hoe komt vocht in de woning?


Het vocht dat in uw woning aanwezig is komt onder andere door koken, douchen, wassen en ademhalen. Als dit vocht de woning niet kan verlaten zal de luchtvochtigheid steeds hoger worden.
Maar vaak zijn er meer bronnen van vocht in de woning te vinden.

Kruipruimten zijn vaak vochtige, of zelfs ronduit natte, plekken. Als dit vocht niet actief uit de woning wordt geweerd kan het voor grote vochtproblemen zorgen. Een muffe geur, schimmelvorming in de meterkast of op muren. En een onaangenaam kil gevoel, hoeveel u ook stookt, zijn enkele van de symptomen van teveel vocht in huis.

Ook uw buitenmuren kunnen vocht, zoals regenwater, doorlaten. Als uw buitenmuur in een slechte staat is kan doorslaand vocht door de poreuze stenen dringen en uw woning binnen komen.
Zelfs als er al een oude isolatielaag aanwezig is houdt de spouw dit vocht niet tegen. Oude isolatiematerialen zijn vaak niet ongevoelig voor vocht, zoals de moderne materialen. Oude spouwmuurisolatie wordt aangetast door het vocht, waardoor het zijn werking verliest.

schimmelvorming voorkomen

Schimmelvorming voorkomen in uw woning

De eerste stap om schimmelvorming te voorkomen is het buitensluiten van vocht. Is er al een vochtprobleem dan moet de oorzaak achterhaald worden. Een normale ventilatie is voldoende om leefvocht efficiënt af te voeren. Maar zijn er meer bronnen van vocht dan hoopt het op in uw woning.

Begin met het controleren van uw buitenmuren. Blijven deze lang nat na een regenbui? Dan zijn wellicht de stenen poreus en laten water door. Bekijk ook de staat van uw kruipruimte. Ligt er een laag water of hangen en druppels onder uw vloer? Controleer eerst of er wellicht een lekkage is aan een van de leidingen, afvoeren of regenpijpen.
Heeft u dit uitgesloten dan is het zaak om dit vocht in de kruipruimte te isoleren met een goede bodemisolatie. DroCom bodemisolatiechips houden bijvoorbeeld vocht op de bodem van uw kruipruimte vast zodat het niet uw woning binnen kan dringen.

Goede voorbereiding voorkomt vochtproblemen


Voordat u begint met spouwmuurisolatie, of elke andere vorm van isolatie, is het aan te raden goede voorbereidingen te treffen. Een goed isolatiebedrijf zal u hierbij helpen.
Poreuze buitenmuren kunt u laten impregneren. Met de juiste middelen blijven de stenen ademen maar kan vocht niet meer doordringen in uw woning.

Zijn er lekkages in uw kruipruimte dan zullen deze eerst opgelost moeten worden. Daarna kan een laag bodemisolatie worden aangebracht. Ook bij hoog grondwater is dit een effectieve oplossing. Zolang het juiste isolatiemateriaal wordt gebruikt.

Kiest u bijvoorbeeld voor schelpen als bodemisolatie dan zullen deze hun werking verliezen als ze onder water komen. DroCom bodemisolatie zijn zeer lichtgewicht chips die blijven drijven, daardoor behouden ze altijd hun optimale werking.
Vocht wordt opgesloten onder deze laag. Onder uw vloer ontstaat een laag droge, warme lucht. En dat voelt u! Zowel in uw woning als in uw portemonnee.

Bescherm uw woning tegen vocht en schimmelvorming

On-geïsoleerde muren vormen een koud oppervlak in uw woning. Waterdamp zal hierop condenseren. Langdurig vochtige muren zijn gevoelig voor schimmelvorming. Door uw spouwmuren van isolatie te voorzien zal de oppervlaktetemperatuur stijgen. Uw muren zijn niet langer het koudste punt in huis.
Zorg altijd dat een teveel aan vocht de woning kan verlaten en er een gezonde ventilatie aanwezig is.

Kies voor een ervaren isolatiebedrijf. De isolatiespecialist zal uw woning controleren en u adviseren welke stappen u het beste kunt nemen. Door in de juiste volgorde te isoleren voorkomt u problemen en geniet u van het hoogte rendement en een gezond leefklimaat.

Neem contact met ons op voor meer informatie, onze isolatiespecialisten helpen u graag!
Reactie plaatsen