Hoe goed werkt spouwmuurisolatie als geluidsisolatie?

Hoe goed werkt spouwmuurisolatie als geluidsisolatie?

Spouwmuurisolatie laat u in eerste instantie aanbrengen voor de thermische isolatie. Want u wilt energie besparen en een aangenaam warme woning. Afhankelijke van het gebruikte isolatiemateriaal kan het vullen van spouwmuren ook een geluidsisolerend effect met zich meebrengen.

Niet elk isolatiemateriaal heeft deze akoestisch isolerende eigenschappen. U kunt er dus niet altijd vanuit gaan dat spouwmuurisolatie geluiden van buitenaf zal dempen.

Uiteraard is spouwmuurisolatie vooral bedoeld om energie te besparen. U zult duidelijk zien dat uw stookkosten lager worden. Uw wooncomfort wordt merkbaar beter. Het geluidsisolerende effect is een bijkomend voordeel bij bepaalde isolatiematerialen.

Hoeveel geluid kan spouwmuurisolatie isoleren?

Wanneer ondervindt u hinder van geluiden? Er zijn geluiden waar sommige mensen geen last van hebben en waar anderen wakker van liggen. Of juist deze geluiden zullen verminderen door spouwmuurisolatie is vooraf lastig te zeggen.

Ten eerste moet er een spouwmuur aanwezig zijn om te vullen. Woningen die na 1925 gebouwd zijn hebben meestal een spouwmuur, zonder bij de bouw aangebracht isolatiemateriaal. Woningen die na 1975 zijn gebouwd werden bij de bouw al voorzien van een laag isolatiemateriaal. Maar deze laag is niet te vergelijken met de moderne isolatieoplossingen. Er is dus nog een flinke winst te behalen.

Het geluidsisolerende effect is vooral afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Hoe dikker en ‘wolliger’ de laag is, hoe meer geluid deze zal tegenhouden. Harde, stugge materialen hebben deze eigenschap stukken minder, hiervan hoeft u weinig geluiddemping te verwachten.

Spouwmuurisolatie

Welk geluid wilt u isoleren


U kunt op verschillende manieren last hebben van geluiden. Er zijn contactgeluiden, deze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld balken en vloeren die door trilling geluiden overbrengen. Deze geluiden kunnen zelfs het aangrenzende huis binnendringen. Het isoleren van uw muur zal weinig doen tegen de geluiden die worden overgebracht door contactgeluiden.

Contactgeluiden kunnen wel worden tegengegaan door een voorzetwand met isolatie te plaatsen. Het is belangrijk deze wand los van de muur te plaatsen, zodat trillingen niet worden doorgegeven.

Maar u kunt ook last hebben van luchtgeluiden. Deze geluiden verplaatsen zich door trillende lucht. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van stemmen of vliegtuigen. Deze geluiden kunnen binnenkomen via het dak of uw muren. Vult u de muren met een geluidsabsorberend materiaal dan zullen de luchtgeluiden sterk gedempt binnenkomen of zelfs niet meer hoorbaar zijn.

Minder geluid en stookkosten door spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert u altijd iets op. In eerste instantie voorkomt u warmteverlies via uw muren, waardoor uw stookkosten dalen. De lege ruimte in uw spouwmuren wordt gevuld, hierdoor wordt de massa groter.
Het ene isolatiemateriaal isoleert geluiden beter dan het andere. Gaat het u dus ook om geluidsisolatie, houdt hier dan rekening mee bij de keuze.

De bekendste en meest gebruikte spouwmuurisolatiematerialen zijn glaswol en isolatieparels. Deze materialen vergroten de massa in de muur. Geluiden worden hierdoor gedempt.

gesiliconiseerde inblaaswol

Gaan akoestische isolatie en thermische isolatie samen?


Thermische en akoestische isolatie zijn niet hetzelfde, maar bij spouwmuurisolatie gaan ze goed samen. Wanneer u kiest voor inblaaswol als isolatiemateriaal voor uw spouwmuur dan profiteert u dubbel. Dit materiaal presteert zowel op thermisch vlak als geluidsisolatie.

Daardoor is inblaaswol ook zeer geschikt voor tussenvloeren en tussenwanden. Als dakisolatie is het ook een zeer goede isolatieoplossing die, door de dikke isolatielaag, goed geluiddempend werkt.
Inblaaswol bestaat uit losse vlokken die in de ruimte alle kieren en naden afdichten. De egale deken laat geen warmte of geluid ontsnappen.

De effecten van spouwmuurisolatie bij uw woning


Zijn uw spouwmuren al voorzien van isolatie? Of twijfelt u of u spouwmuren heeft? Onze isolatiespecialisten komen graag bij u kijken om u van passend advies te voorzien. Uw muren worden grondig geïnspecteerd waarna er een sluitende offerte kan worden gestuurd .

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact met ons op, wij helpen u graag.
Marie
Door

Marie

op 23 Jun 2021

Bedankt voor het delen van dit artikel over spouwmuurisolatie. Wij willen ook graag geluid van onze drukke straat en buren dempen. We zijn de opties aan het bekijken. Wellicht is een systeemwand ook een optie.

Reactie plaatsen