Isolatieparels als spouwmuurisolatie, kiest u witte of grijze parels?

Isolatieparels als spouwmuurisolatie, kiest u witte of grijze parels?

Uiteraard vinden alle isolatiebedrijven dat hun parels het beste isoleren, maar is dit waar?

EPS isolatieparels zijn piepschuim bolletjes. In eerste instantie verwacht u waarschijnlijk witte parels. Maar er blijken ook grijze en zwarte parels te zijn.

Het is belangrijk de juiste parels te kiezen, want er zit een groot verschil in isolatiewaard. Kijk dus goed welke isolatieparels u aangeboden worden in de offerte. Niet alle parels bieden u de beste isolatiewaarde, en daarmee de hoogst haalbare besparing.

De ontwikkeling van 3 generaties isolatieparels

De eerste isolatieparels kwamen in de jaren 70 op de markt. Dit waren inderdaad witte parels, speciaal voor gebruik in spouwmuren. Deze HR+parels gaven, voor die tijd, een mooie energiebesparing. Maar het kon beter. De isolatieparels ontwikkelde zich door de jaren.

BASF kwam in 1997 met een innovatieve uitvinding, waardoor de isolatiewaarde van de parels stukken beter werd. Het toevoegen van een grafiet laagje zorgde voor een veel betere reflectie van koude en warmte. Ten opzichte van de oude HR+ parels presteerde deze ‘grafiet parels’ 20% beter.

Zo’n 5 jaar geleden werden de parels nog verder geoptimaliseerd en kwamen de grijze HR++ parels in gebruik. Ondertussen zijn we alweer een stap verder. Neopixels bieden zelfs een Triple HR isolatie in uw spouwmuur.

Verschil isolatiekorrels en isolatieparels

Naast isolatieparels worden er ook isolatiekorrels toegepast als spouwmuurisolatie. Dit zijn twee verschillende materialen die niet hetzelfde resultaat geven.
Isolatiekorrels zijn gemaakt van perliet. Dit vulkanisch glas is volledig natuurlijk, waterafstotend en ook geschikt als spouwmuurisolatie.

De isolatiewaarde van isolatieparels, ten opzichte van isolatiekorrels, ligt duidelijk hoger. Dit heeft onder andere te maken met de onregelmatige vorm van de korrels.
Hoge kwaliteit isolatieparels zijn mooi rond van vorm. Hierdoor sluiten ze netjes op elkaar aan en ontstaat een egale verdeling van isolatiemateriaal, met daartussen stilstaande lucht.

Een spouwmuur gevuld met isolatieparels is maar voor 20% gevuld met materiaal. De rest is stilstaande lucht, en dat is de beste isolator.

Hoge kwaliteit isolatieparelsSpouwmuurisolatie met isolatieparels

Zoals gezegd is de vorm van de parels van groot belang voor een optimaal resultaat. Ook hierin worden veel verschillende kwaliteiten aangeboden. Helaas zijn ze niet allemaal even goed.

De vorm van de parels wordt bepaald door het productieproces. Er zijn twee manieren waarop ze gemaakt kunnen worden. Wanneer de oudste methode gebruikt wordt ontstaan er ronde korrels, waarvan het oppervlak glad en gesloten is. Deze korrels geven een goede isolatiewaarde.

Later werd er een andere, goedkopere productiemethode ontdekt. Het resultaat van de goedkopere methode is beduidend minder van kwaliteit. De parels krijgen geen mooie gladde vorm maar worden vaak boon- of eivormig. Ook is het oppervlak niet glad maar soms zelfs poreus. Vocht heeft meer invloed wat de isolatiewaarde niet ten goede komt.

Kies de juiste kleur isolatieparels


Witte of grijze isolatieparels, dat verschil ziet u wel. En u weet nu ook welke u moet kiezen. Maar dan zijn er ook nog meerdere grijstinten. Er wordt gezegd dat donkergrijze parels meer grafiet bevatten en beter zouden werken. Dit is niet mogelijk, aangezien een parel niet meer dan 4% grafiet kan opnemen.

U kunt ervan uit gaan dat deze 4% in de grijze parels aanwezig zijn. Het werkelijke verschil in kleur komt door de afmeting van de grafiet deeltjes. Grote deeltjes laten de parels donkerder kleuren. De isolatiewaarde blijft hetzelfde. Laat u dus niet verleiden meer te betalen voor donkere parels.

Naast de grijze parels worden er ook nog zwarte parels aangeboden. Ook hier geldt, pas op voor mooie verhalen. Donkere parels isoleren niet beter, de zwarte al helemaal niet. De zwarte parels zijn gekleurd met roet, er is geen grafiet aan te pas gekomen. Qua isolatiewaarde zijn ze vergelijkbaar met witte HR+ parels.

Roet is veel goedkoper dan grafiet en levert u geen voordelen. Er is zelfs een groot nadeel aan zwarte isolatieparels. Bij het aanbrengen zal het roet zich verspreiden. Heeft u de pech dat er een opening is naar uw interieur dan zal alles onder een zwart roetlaagje komen te zitten.

De beste isolatieparels voor uw woning

Kiest u de juiste isolatieparels dan leveren deze u een mooie energiebesparing op. Ondanks hun kleine afmeting hebben parels toch een minimale spouwmuurdikte nodig om aangebracht te kunnen worden. Niet elke spouwmuur is geschikt voor deze manier van isoleren.

Ook de aanwezigheid van oude isolatielagen kan ervoor zorgen dat het niet mogelijk is om isolatieparels aan te brengen. Laat daarom altijd uw spouwmuur controleren door een ervaren isolatiebedrijf. Een grondige controle laat zien wat de beste oplossing is voor uw spouwmuur.

Spouwmuurisolatie is een eenmalige investering. Binnen enkele jaren heeft u uw investering terug en geniet u nog jaarlijks van de besparing op uw energiekosten. Wij helpen u graag een zo hoog mogelijke besparing te realiseren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, advies en een offerte.
M.Bosters
Door

M.Bosters

op 24 Sep 2019

Onze woningbouwstichting heeft gekozen voor zwarte Isolatieparels in de kruipruimte en in de spouwmuren. Zo te lezen krijg ik dan een roetlaagje op mijn spullen.

Reactie plaatsen