Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het vullen van de lege ruimte, tussen de binnen- en buitenmuur, met isolatiemateriaal. Dit is de makkelijkste manier om snel uw stookkosten te verlagen. En het is in verhouding ook nog eens de goedkoopste isolatie oplossing voor uw woning.
Een duidelijk lagere energierekening, minder CO2 uitstoot en een aangenaam woonklimaat zijn enkele van de voordelen van spouwmuurisolatie.

In dit artikel leggen wij u uit wat spouwmuurisolatie precies is en wanneer het wordt toegepast. Ook is het belangrijk om te kijken naar uw woning, is deze wel geschikt voor spouwmuurisolatie? En wellicht is uw huidige isolatie nog flink te verbeteren.

Spouwmuurisolatie toepassenspouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt toegepast bij woningen met een spouwmuur. De spouw is de lege ruimte tussen de gemetselde binnen- en buitenmuur. Bij woningen die na 1975 gebouwd zijn kan er al een isolatielaag aanwezig zijn in de spouw. Deze werd aangebracht tijdens de bouw, dit was vaak een dunne laag die niet te vergelijken is met het moderne isolatiemateriaal van tegenwoordig.

Vroeger was de spouw een stuk dunner dan nu, deze ruimte kan variëren tussen de 3 en 6 centimeter. Moderne, nieuwbouw woningen zijn voorzien van een dikke spouw met goede isolatie.
Maar ook in bestaande bouw kan een goede isolatielaag worden aangebracht. Hoe meer ruimte er is in de spouw, hoe dikker de spouwmuurisolatie kan worden aangebracht. En hoe hoger uw energiebesparing zal zijn.

Spouwmuurisolatie kan worden toegepast bij alle woningen met een spouw. Mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet.
Woningen van voor 1920 zijn vaak gebouwd met enkelsteens muren. Ook hier kan isolatie worden toegepast aan de binnen- of buitenzijde van de muur. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Hoe werkt een spouwmuur?


Voor 1920 werden huizen gebouwd met een enkelsteens muur. Hier kwamen vaak vochtproblemen voor aan de binnenzijde van de muur. Vocht en regen kon vrij gemakkelijk door de muur heen dringen, net als kou.
Vanaf 1920 werden steeds meer woningen gebouwd met een dubbele muur, oftewel de spouwmuur. Hiermee werd voorkomen dat regen de woning binnen kon dringen. En de laag stilstaande lucht in de spouw zorgde meteen voor een isolerend effect. De warmte bleef beter in de woning.

Maar de lucht in de spouw bleef niet stilstaan. Er ontstond een luchtstroming in de spouwmuur en vocht kon, vanuit de grond, opkruipen tussen de muren. Schijntocht en schimmelvorming konden hierdoor ontstaan in de woning.

De oliecrisis in 1973 heeft ervoor gezorgd dat er kritischer werd gekeken naar het energieverbruik van woningen. Spouwmuurisolatie werd vanaf die tijd al tijdens de bouw aangebracht.
Dit gaf een grote verbetering in het woonklimaat, schimmelvorming werd enorm verminderd en de stookkosten gingen omlaag.

Spouwmuurisolatie verbeteren met na-isoleren

Is uw woning na 1975 gebouwd dan is de kans groot dat er al een laag spouwmuurisolatie aanwezig is. Maar het toen gebruikte isolatiemateriaal is niet meer te vergelijken met de moderne materialen. De kans is dan ook groot dat het isolatiemateriaal dat zich in uw muur bevindt niet meer optimaal presteert. Deze materialen waren vaak gevoelig voor vocht of ze vervormen door de tijd waardoor ze inzakken. Dit betekent dat er plekken zonder isolatiemateriaal ontstaan waardoor kou vrij spel heeft en vochtproblemen kunnen ontstaan.

Helmfoam na-isolatie

Daarom is na-isoleren een goed idee, ook wanneer uw woning al voorzien is van spouwmuurisolatie. Een goede isolatiespecialist kan u precies vertellen hoe het met uw huidige isolatie gesteld is en hoeveel profijt u kunt behalen met na-isolatie.
Na-isoleren levert u veel voordelen op en het is een eenvoudige ingreep. Het oude isolatiemateriaal hoeft niet eerst verwijderd te worden. Wij brengen een goed afsluitende isolatielaag aan die prima samen gaat met uw huidige isolatie. De nieuwe isolatielaag is ongevoelig voor vocht en zal zijn vorm behouden. Hierdoor kunt u voor de rest van de levensduur van uw woning genieten van uw spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie voor uw woning?

Een ervaren isolatiebedrijf kan u van passend advies voorzien. Een isolatiespecialist zal uw spouwmuur komen inspecteren. Zo weet u precies waar de verbeterpunten zitten en wat de mogelijkheden zijn.

Wilt u meer weten over spouwmuurisolatie voor uw woning? Neem gerust contact met ons op, wij informeren en adviseren u graag.
Reactie plaatsen