Spouwmuurisolatie bij monumentale panden, waar moet u op letten?

Spouwmuurisolatie bij monumentale panden, waar moet u op letten?

Monumentale panden zijn bij de bouw over het algemeen niet voorzien van spouwmuurisolatie. Hier is dus veel winst te behalen. Zeker gezien de vele gaten en kieren die in de oude muren aanwezig zijn. Maar met het bezit van een monumentaal pand komen strikte regels, qua onderhoud en aanpassingen. U mag niet zomaar gaan isoleren. Een monumentaal pand heeft speciale zorg en aandacht nodig.

Door het ontbreken van spouwmuurisolatie heerst er een natuurlijke ventilatie in het pand. Aanwezig vocht wordt hierdoor effectief afgevoerd. Maar ook uw duurgestookte warmte kan gemakkelijk het pand verlaten. En dat ziet u terug op uw, veel te hoge, energierekening. Een monumentaal pand heeft speciale aandacht nodig. Professioneel aangebrachte isolatie voorkomt vochtproblemen in de toekomst en zorgt voor het behoudt van uw pand.

Monumentale panden zijn beschermd, u mag dus niet zomaar gaan isoleren.

Aandachtspunten bij het isoleren van een monumentaal pand

Wilt u uw monumentale pand van spouwmuurisolatie voorzien dan zijn er een aantal strikte regels waaraan u zich dient te houden. Deze regels zijn er vooral om het aanzicht van het pand te beschermen.

Oude panden beschikken niet over zo’n goede fundering als de moderne gebouwen. Daardoor komt verzakking veel voor. Er ontstaan kieren bij kozijnen en de dakconstructie. Hierdoor komt veel kou binnen, en verdwijnt warmte naar buiten. Deze kieren afdichten helpt u energie besparen.
U mag niet zomaar deze kieren dichtmaken. Moderne middelen, zoals kit, zijn niet toegestaan. U zult dezelfde bouwmaterialen moeten kiezen die ook bij de bouw van dit pand zijn gebruikt.

Monumentaal pand spouwmuurisolatie

De ramen in uw pand zijn waarschijnlijk nog van enkel glas. Dit is een grote bron van warmteverlies. Modern dubbelglas zou het aanzicht van het pand danig veranderen, en is dus niet toegestaan. Gelukkig is er tegenwoordig speciaal monumentenglas beschikbaar. Hierdoor blijven uw ruiten er uitzien als ouderwets glas, maar dan met een betere isolerende werking.

Een andere optie zijn voorzetramen. Deze worden aan de binnenzijde geplaatst. Veel panden met een monumentenstatus mogen alleen aan de voorzijde niet worden veranderd. U kunt dan wel aan de achterzijde van het pand HR++ glas laten plaatsen.

Het is dus zeker de moeite waard om u in de regelgeving voor uw betreffende pand te verdiepen. Dan weet u precies wat wel en niet is toegestaan, en kunt u de energierekening drastisch laten dalen met goede isolatie.

Spouwmuurisolatie bij monumentale panden

Spouwmuurisolatie zou bij monumentale panden zeer veel winst opleveren. Maar is het wel mogelijk om deze vorm van woningisolatie toe te passen? Een pand dat gebouwd is voor 1900 is hoogstwaarschijnlijk niet voorzien van een spouwmuur die gevuld kan worden. De gevel vanaf de buitenzijde isoleren is niet toegestaan. Omdat hiermee het aanzicht van het pand niet in originele staat blijft. Vaak heeft u aan de binnenzijde meer vrijheid.

Nadeel van het isoleren van de muur aan de binnenzijde is dat eventuele historische details hiermee verloren gaan. Het mooiste is natuurlijk als uw pand voorzien is van een spouwmuur. Dan kan de isolatie vrijwel onzichtbaar worden aangebracht, en blijven alle historische details intact.

Monumentaal pand isoleren

Goede controle spouwmuur bij monumentaal pand


Wij voeren altijd een grondige controle van de spouwmuur uit, voordat het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Vooral bij monumentale panden is dit zeer belangrijk. Om het isolatiemateriaal goed aan te brengen moet de spouw diep genoeg zijn. Ook mag er geen vervuiling aanwezig zijn, waardoor koudebruggen ontstaan. Vochtproblemen willen we hoe dan ook voorkomen.

Als de muren van een monumentaal pand worden geïsoleerd, zullen alle kieren en naden worden afgedicht. Hierdoor stopt de natuurlijke ventilatie. Vocht kan niet meer weg en kan voor vervelende vochtproblemen zorgen. Schimmelvorming tast het pand aan.

Vraag daarom een professioneel isolatiebedrijf u te helpen bij het isoleren van uw pand. Het juiste advies en perfect uitgevoerde isolatiewerkzaamheden zijn bij uw pand zeer belangrijk. Want met goede isolatie krijgt u niet alleen een lagere energierekening. Het is ook belangrijk voor het behoudt van uw pand.

Spouwmuurisolatie laten aanbrengen


Spouwmuurisolatie aanbrengen is niet iets dat u zomaar even doet. Zeker bij een monumentaal pand is het belangrijk dat dit goed gebeurt. Een isolatie expert zal de situatie grondig controleren en u een isolatieoplossing op maat bieden. Vaak werkt een combinatie van spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer- of bodemisolatie hier het beste.

Helmwijk is gespecialiseerd in alle vormen van woningisolatie. Wij bekijken uw pand als één geheel. Door een isolatie op maat te bieden zult u optimaal rendement halen uit uw isolatie.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Reactie plaatsen