Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

Heeft u gehoord of gelezen over nadelen van spouwmuurisolatie? In veel gevallen zijn de nadelen die optreden na het aanbrengen van de spouwmuurisolatie geen specifieke nadelen van de spouwmuurisolatie zelf. Over het algemeen worden de genoemde nadelen veroorzaakt door een verkeerde constructie of het verkeerd toepassen van de isolatiematerialen.

Ook verkeerd advies kan voor vervelende verrassingen zorgen. Niet elke woning is geschikt voor spouwmuurisolatie. In dit artikel zullen wij twee van de meest genoemde nadelen van spouwmuurisolatie bespreken. En natuurlijk vertellen wij u ook hoe u deze kunt voorkomen.

Nadeel 1: Spouwmuurisolatie toepassen bij een dampdichte gevel

Spouwmuurisolatie mag niet worden toegepast bij een dampdichte gevel. Bepaalde bouwmaterialen kunnen er daarom voor zorgen dat uw muren niet geschikt zijn voor isolatie. Zou u deze gevel toch isoleren dan kunnen er flinke beschadigingen ontstaan.

Een goed voorbeeld van een dampdichte gevel is een muur gebouwd met geglazuurde bakstenen. Doordat de glazuurlaag niet kan ademen kan er na isolatie vochtophoping ontstaan achter het glazuur. Wanneer het dan gaat vriezen zal de glazuurlaag op uw muur ernstig beschadigen.
Dit geldt ook voor geschilderde gevels. De meeste moderne verven zijn dampopen, vroeger was dit niet het geval.
Wilt u zeker weten of uw gevel een dampopen structuur heeft dan zal er een goede inspectie plaats moeten vinden. Een ervaren isolatiebedrijf kan u vertellen of uw muur geschikt is voor isolatie.

Bij oudere woningen worden soms nog strengpers stenen gezien. Deze stenen zijn ook niet geschikt voor spouwmuurisolatie. De buitenzijde van de stenen droogt minder snel waardoor ook deze in de winter kapot kunnen vriezen, wat ernstige schade aan uw gevel betekent.
Het impregneren van uw gevel kan hier de oplossing zijn. Goede impregnatie maakt uw muur vochtafstotend maar blijft wel ademen.

Spouwmuur Isolatie

Nadeel 2: Spouwmuurisolatie in een vervuilde spouw

Vervuiling in de spouw kan nare gevolgen hebben. Onder vervuiling verstaan we resten puin van de bouw van uw woning, cement of andere bouwmaterialen die in de spouwmuur zijn achtergebleven. Deze spouwmuurvervuiling zien we vooral bij oudere woningen terug.
Wanneer hier een isolatiemateriaal wordt aangebracht zal er geen nette,egale isolatielaag ontstaan.

Alleen een egale isolatielaag zorgt voor een goede isolatie met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Maar dat is niet het enige probleem. De vervuiling in uw spouwmuur zorgt voor koudebruggen, en deze veroorzaken vochtproblemen in huis. Zelfs natte plekken op uw binnenmuur kunnen ontstaan door koudebruggen in uw spouwmuur.

Het verwijderen van de vervuiling uit de spouwmuur kan een oplossing zijn om toch spouwmuurisolatie toe te kunnen passen. Hiervoor worden enkele stenen verwijderd om toegang te krijgen tot de spouw, en deze schoon te maken.
Wanneer er teveel cementbaarden aanwezig zijn is schoonmaken geen optie. Wilt u toch uw muur isoleren dan zal er een andere oplossing moeten worden gezocht.

Isolatie controle

Voorkom de nadelen van spouwmuurisolatie

De nadelen die genoemd worden met betrekking tot spouwmuurisolatie zijn vrij eenvoudig te voorkomen. Dat is dus geen reden om van spouwmuurisolatie af te zien. Vaak zijn de problemen die ontstaan te wijten aan de omstandigheden, slecht advies en het verkeerd toepassen van isolatiematerialen.

Een ervaren isolatiebedrijf zal daarom altijd een isolatiespecialist bij u langs sturen om de situatie te bekijken en een goed endoscopisch onderzoek uit te voeren. Alleen zo weet u zeker waar u aan toe bent en kan een weloverwogen keuze gemaakt worden. U ontvangt advies dat past bij uw woning en waarmee u niet bang hoeft te zijn voor vervelende vochtproblemen.

Voorkom eenvoudig de ‘nadelen’ van spouwmuurisolatie door met een ervaren isolatiebedrijf in zee te gaan. Goed advies en het secuur aanbrengen van de isolatie zorgen ervoor dat u optimaal resultaat behaalt en jaren lang profiteert van alle voordelen die spouwmuurisolatie met zich meebrengt.

Wilt u meer informatie? Of wilt u weten of uw spouwmuur geschikt is voor isolatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag door middel van passend advies.
Reactie plaatsen