Minimale dikte spouwmuurisolatie

Minimale dikte spouwmuurisolatie

Welke dikte moet uw spouwmuurisolatie hebben om optimaal effect te leveren? Hoe dikker de laag, hoe beter de isolatie. Maar hoeveel ruimte heeft u eigenlijk in uw spouwmuur?

Elk type woning is anders. Hele oude woningen beschikken niet over een spouwmuur. Pas later werd er gewerkt met een aparte binnen- en buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren, de spouw, is door de tijd heen steeds breder geworden.

Oudere woningen hebben daardoor minder plaats voor een dikke laag spouwmuurisolatie. Maar dat betekend niet dat er geen winst te behalen valt.

Heeft u een spouw en hoe breed is deze?

Is uw woning gebouwd voor 1920 dan is de kans groot dat u geen spouwmuur heeft. Voor deze tijd werden woningen gebouwd met enkelsteens muren. Pas later, na 1920, kwam men erachter dat het toevoegen van een extra muur problemen met doorslaand vocht kon oplossen. Vanaf die tijd werden steeds meer woningen gebouwd met een spouwmuur. Dit systeem hield water van buitenaf, zoals regen, perfect tegen. Vanaf 1960 werd de spouwmuur verplicht gesteld in de bouw.

Naast een vochtwerende werking had de spouwmuur nog een groot voordeel. Tussen de twee muren ontstond een laag nagenoeg stilstaande lucht. Die zorgde meteen voor een isolerende werking. De oliecrisis zorgde ervoor dat vanaf de jaren ’80 spouwmuurisolatie al tijdens de bouw werd toegepast. De dunne isolatielaag is niet te vergelijken met de isolatie mogelijkheden van nu. Er valt daarom veel winst te behalen met na-isoleren.

Om te weten of u een spouwmuur heeft meet u de dikte van de muur op. Meet, bijvoorbeeld in een deuropening, de totale dikte van uw muur. Vanaf een dikte van 25 centimeter is er een spouw aanwezig in uw muur.

Dikte van uw spouwmuurisolatie

Alleen een spouw van minimaal 5 centimeter breed kan spouwmuurisolatie bevatten. Heeft u een smallere spouw dan zal de muur op een andere manier geïsoleerd moeten worden. In een te dunne spouw kan het isolatiemateriaal niet egaal worden aangebracht. U loopt daardoor het risico op vochtproblemen en er is geen optimaal resultaat te behalen.

De isolatielaag die in de eerste spouwmuren werd toegepast zal zo’n 25 tot 50 mm dik zijn. Maar naarmate de stookkosten stegen werd de spouwmuurisolatie dikker. Nu is een isolatielaag van 100 mm of dikker geen uitzondering meer. Zelfs spouwmuurisolatie van 240 mm komt voor.
Is uw woning gebouwd op de traditionele manier, met kalkzandsteen binnenmuur en gemetselde buitenmuur, dat zal uw totale muur 480 mm dik zijn om zo’n isolatielaag kwijt te kunnen.

Spouwmuurisolatie meten

Uw spouwmuurisolatie verbeteren

Ook al is uw spouwmuur bij de bouw al voorzien van isolatiemateriaal, vaak kan het nog beter. Vooral bij oudere woningen is het isolatiemateriaal flink verouderd. Inzakken en aantasting door vocht hebben de isolatiewaarde gereduceerd tot bijna 0.

Wellicht denkt u dat het nodig is de oude isolatiematerialen te verwijderen. Maar dat is vaak niet eens nodig. Er zijn speciale isolatiematerialen die het mogelijk maken om uw muur van na-isolatie te voorzien zonder eerst oude lagen te verwijderen.

Wij werken met een speciaal materiaal genaamd Helmfoam. Dit materiaal is vergelijkbaar met PUR maar dan zonder alle negatieve effecten en bijwerkingen. De kleinste gaatjes en kieren worden keurig afgedicht zonder dat er chemische middelen bij komen kijken.

De oude isolatielaag wordt samengedrukt, waardoor de gehele ruimte opgevuld wordt met een uiterst effectieve, nieuwe isolatielaag.
Een oude spouwmuurisolatie krijgt eenvoudig een upgrade, en voldoet aan de moderne isolatie eisen.

De beste isolatiewaarde voor uw spouwmuur


Om te zien hoe goed een isolatiemateriaal isoleert kijkt u naar de isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in m2K/W. De warmteweerstand, ofwel Rc-waarde, laat zien hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door de muur kan verdwijnen. Hoe hoger de Rc-waarde hoe minder warmte u kwijt raakt.

Bijvoorbeeld;
Enkelsteens muur > Rc-waarde van 0,19 m2K/W
Spouwmuur zonder isolatie > Rc-waarde van 0,35 m2K/W
Spouwmuur met 40 mm isolatiemateriaal > Rc-waarde van 1,35 m2K/W
Nieuwbouwwoningen moeten volgens het bouwbesluit een Rc-waarde hebben van minstens 4,5 m2K/W
Zeer energiezuinige huizen, passiefhuizen kunnen zelfs boven de 10 m2K/W komen

Welke isolatiewaarde in uw spouwmuur haalbaar is wordt berekend aan de hand van de beschikbare ruimte in de spouwmuur en de eigenschappen van het isolatiemateriaal.

Uiteraard wilt u een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Wij helpen u graag bij het berekenen van de hoogst haalbare isolatiewaarde voor uw woning. Onze isolatiedeskundige voorzien u van passend advies. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Jan van den Bosch
Door

Jan van den Bosch

op 04 Feb 2020

Woning is gebouwd in 1972. Op tekening stond aangegeven steensmuur-spouw-halfsteensmuur. Gebouwd is echter halfsteensmuur-spouw-halfsteensmuur. Feitelijk is de spouw dus 6 cm breder als normaal voor die tijd. Vraag is of dit feit op zichzelf een isolerende werking heeft, dan wel of spouw isoleren een extra gunstig effect heeft.

Rob Ridder
Door

Rob Ridder

op 03 Dec 2022

Is Helmfoam wel toepasbaar en geschikt voor een spouw die kleiner of gelijk is aan 5 cm. Het betreft een jaren 30 woning met spouw maar niet al te breed.

Reactie plaatsen