Spouwmuurisolatie met purschuim

Spouwmuurisolatie met purschuim

Purschuim is een van de isolatiematerialen die wordt gebruik voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Purschuim heeft goede isolerende eigenschappen maar komt ook regelmatig negatief in het nieuws door de gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken.

PUR of polyurethaan is een andere naam voor purschuim. Dit materiaal wordt toegepast als dakisolatie, vloerisolatie of voor het na-isoleren van spouwmuren.

We vinden dit materiaal terug in veel van de producten die we dagelijks gebruiken. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in auto’s, koelkasten, matrassen en bureaustoelen. Een product dat zo massaal wordt gebruikt kan toch geen negatieve effecten hebben, zou u denken.

Er is een groot verschil tussen het purschuim dat in producten wordt verwerkt, en het isolatiemateriaal dat ter plekke moet worden gemengd voor het kan worden toegepast. Dit artikel geeft u een beter inzicht in hoe purschuim wordt toegepast en welke alternatieven er zijn.

Purschuim als spouwmuurisolatie aanbrengen

Purschuim spouwmuurisolatie wordt aangebracht als een vloeibare massa. Daarvoor worden ter plekke twee componenten gemengd. Het is heel belangrijk dat dit in de juiste verhouding gebeurt. Ook de verwerkingstemperatuur moet precies goed zijn. Voor het juist mengen van purschuim is de nodige ervaring vereist. Wanneer alles goed wordt uitgevoerd zullen de twee componenten binnen enkele minuten overgaan in een hardschuim.

Het mengen van de twee componenten is een chemisch proces. Hierbij komen schadelijke gassen vrij die een negatief effect hebben op de gezondheid. Om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met deze gassen zijn er strenge richtlijnen opgesteld voor het werken met purschuim.

Een woning waar purschuim isolatie wordt aangebracht mag tijdens de werkzaamheden niet betreden worden. De bewoners mogen pas twee uur na het aanbrengen terugkeren naar hun woning.
Wanneer purschuim als vloerisolatie wordt toegepast mag de kruipruimte pas na 14 dagen betreden worden. Na het aanbrengen moet de woning elke dag goed gelucht worden. Pertinente ventilatie door middel van ventilatieroosters wordt regelmatig aanbevolen.

PUR-spouwmuurisolatie

Het risico bij purschuim als spouwmuurisolatie

Zoals gezegd is het verwerken van purschuim het werk voor een expert. Maar daar ontbreekt het nog wel eens aan bij isolatiewerkzaamheden. De richtlijnen voor de verwerking van purschuim komen heel nauw. Is de mengverhouding niet goed dan zal het mengsel zacht en nat blijven. De chemische dampen zullen blijven vrijkomen met alle gezondheidsproblemen van dien.

Om purschuim toe te passen als isolatiemateriaal moeten de componenten polyol en isocyanaat gemengd worden. In de chemische reactie die hierbij plaatsvindt ontstaat polyurethaan. Het is dan nog een elastische en rubberachtige substantie. Om het in de spouwmuur aan te kunnen brengen is er een blaasmiddel nodig. Dit blaasmiddel zorgt dat er gasbelletjes in de purschuim laag komen.

Mede door het toevoegen van het gas zal het purschuim onder druk uitzetten. Alle hoeken, kieren en naden worden op deze manier afgedicht. Wordt dit goed uitgevoerd dan is de isolatielaag na twee uur volledig hard en afgekoeld. Doordat dit isolatiemateriaal onder druk wordt aangebracht bestaat er een kans op beschadigingen aan de spouwbladen en ramen. Wordt er teveel materiaal aangebracht of op de verkeerde plekken dan wordt de spanningsdruk te hoog.

Purschuim dat niet goed is gemengd mag niet worden gebruikt. Maar de controle hierop is vaak onvoldoende. Onervaren personeel wordt ingezet op deze klus en weet niet precies hoe het mengen juist wordt gedaan. Zit het purschuim eenmaal in de spouw dan hecht het zich overal aan vast. Verwijderen is zeer moeilijk.

Zijn er alternatieven voor purschuim spouwmuurisolatie?

Gelukkig zijn er genoeg, goed werkende, alternatieven voor purschuim spouwmuurisolatie. Het is zeker de moeite waard om hiernaar te kijken. Ook al wordt purschuim geroemd om zijn hoge isolerende eigenschappen, waterafstotendheid en ongevoeligheid voor vocht. Het is ook een van de minst milieuvriendelijke isolatiematerialen. Bouwmaterialen die in aanraking geweest zijn met purschuim zijn niet meer herbruikbaar.

De moderne alternatieven voor purschuim isolatie werken net zo goed, of beter. Maar dan zonder risico’s voor de gezondheid, en vaak nog goedkoper ook.
Daarom gebruiken wij nooit purschuim als spouwmuurisolatie. Om alle bovengenoemde redenen én omdat wij een veel beter alternatief te bieden hebben.

Helmfoam spouwmuurisolatie

Helmfoam is een revolutionair isolatiemateriaal. Doordat dit materiaal alle voordelen, maar geen van de nadelen, biedt is het een perfect alternatief voor purschuim.
In tegenstelling tot purschuim komen er bij het gebruik van Helmfoam geen schadelijke gassen vrij. Voor het opschuimen wordt gebruik gemaakt van lucht. Helmfoam is volledig geurneutraal. U heeft dus geen last van de chemische lucht die purschuim isolatie in uw woning achterlaat na aanbrengen.

Helmfoam na-isolatie

Bij verwerking vormt Helmfoam een vloeibaar schuim. Dit schuim zwelt niet op maar dringt door tot in de kleinste hoekjes. Het zal niet vastplakken aan andere materialen. Er vormt zich een egale isolatielaag in uw spouwmuur, met een ideale isolatiewaarde.
Doordat er geen hoge druk aan te pas komt bestaat er geen gevaar voor schade aan spouwbladen en ramen. Daarnaast is Helmfoam ook nog zeer brandveilig. Met een klasse B voldoet dit materiaal aan alle brandvoorschriften.

Bent u op zoek naar de beste spouwmuurisolatie voor uw woning? Maar wilt u geen risico lopen op schade aan uw huis of vervelende gezondheidsproblemen? Vraag onze isolatiespecialisten om advies. Wij gaan altijd voor maximale besparing. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag over de alternatieven voor purschuim spouwmuurisolatie.
Reactie plaatsen