Is spouwmuurisolatie bij uw woning mogelijk?

Is spouwmuurisolatie bij uw woning mogelijk?

Spouwmuurisolatie is een geweldige investering. Zonder goede spouwmuurisolatie gaat tot wel een kwart van alle warmte in huis verloren via de ongeïsoleerde muren. Dat kost u onnodig veel geld.

Maar hoe komt u erachter of uw woning al voorzien is van spouwmuurisolatie? En als u al isolatie in uw spouwmuur heeft, voldoet deze wel aan de huidige eisen? In dit artikel geven wij u de nodige informatie over de mogelijkheden van spouwmuurisolatie bij uw woning.

Wilt u zeker weten hoe het met uw spouwmuur gesteld is? Neem dan contact met ons op, een van onze isolatiespecialisten komt graag bij u langs.

Is er een spouwmuur aanwezig?

Voor spouwmuurisolatie is natuurlijk een spouwmuur nodig. Maar niet elke woning is voorzien van spouwmuren. Zo werden woningen voor 1920 over het algemeen gebouwd zonder spouwmuur. Wanneer uw woning niet voorzien is van een spouwmuur zal er een andere vorm van gevelisolatie moeten worden toegepast.

Woningen die werden gebouwd tussen 1920 en 1975 zijn wel voorzien van een spouwmuur. Maar tijdens de bouw werden deze niet voorzien van isolatie. Vooral bij deze woningen kan het aanbrengen van spouwmuurisolatie grote voordelen opleveren.
Tussen 1975 en 1982 werden steeds meer woningen bij de bouw voorzien van isolatie in de spouwmuren. Maar deze isolatielaag is soms zo dun dat met na-isolatie nog steeds een flinke besparing te behalen is.

Na 1982 werd het plaatsen van spouwmuurisolatie bij alle woningen standaard, tijdens de bouw. Maar de isolatiematerialen die toen gebruikt werden zijn ondertussen flink verouderd. Moderne isolatie kan een flinke verbetering geven. Vraag onze isolatiespecialisten wat het voor uw woning op kan leveren.

Is uw muur geschikt voor spouwmuurisolatie?Spouwmuurisolatie

Niet elke muur is geschikt voor spouwmuurisolatie. Een goede inspectie is noodzakelijk om vast te stellen of uw muur geschikt is. Hiermee voorkomt u problemen in de toekomst, en geniet u optimaal van de voordelen van spouwmuurisolatie.

Tijdens de inspectie wordt gelet op de staat van de spouw. Welke isolatie is al aanwezig en kan deze verbeterd worden? De spouw moet ook schoon zijn en vrij van puin en cementresten. Is dit niet het geval dan kunnen koudebruggen ontstaan. Hierlangs ontsnapt warmte uit uw woning en slaat vocht neer. Vochtproblemen kunnen hier het gevolg van zijn.

Uw voegwerk, kozijnen, dak en dakgoten moeten ook in orde zijn zodat regenwater niet in de spouw kan lopen.

Natuurlijk is uw ventilatie ook belangrijk. Als uw woning nu via de spouwmuur ventileert moet hier extra aandacht aan geschonken worden. Na de isolatie zal de ventilatie via nieuwe ventilatiekanalen moeten lopen. Dit voorkomt dat vocht en schadelijke stoffen ophopen in de kruipruimte.

Wanneer is na-isoleren van mijn spouwmuur mogelijk?

Woningen die in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd werden standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Deze isolatiematerialen zijn alleen niet meer te vergelijken met de isolatie die vandaan gebruikt wordt. De isolatiewaardes zijn flink omhoog gegaan. Na-isolatie wordt dus steeds interessanter.
De oude isolatiematerialen zijn door de tijd heen ingezakt, daardoor zijn hier flinke besparingen te behalen wanneer u uw spouwmuur laat na-isoleren.

na isoleren spouwmuur

Vaak werd gewerkt met dunne isolatieplaten waardoor er nog veel ruimte in uw spouwmuur over is. Deze ruimte kan goed worden opgevuld met moderne isolatiematerialen waardoor u een veel betere isolatiewaarde kan behalen.

Niet alle isolatiebedrijven kunnen of willen een al geïsoleerde muur na-isoleren. U kunt bij ons terecht voor vakkundig advies omtrent uw spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie, wat gaat het u opleveren?

Goed geïsoleerde spouwmuren leveren u flinke voordelen op. Maar alleen als dit op de juiste manier wordt aangepakt. U wilt natuurlijk lang van uw isolatie genieten en niet geconfronteerd worden met vervelende verassingen, zoals doorslaand vocht of ventilatieproblemen.

Een goed isolatiebedrijf geeft u eerlijk advies, dat past bij uw woning. Zo kunt u een weloverwogen beslissing maken en de beste isolatie kiezen.

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan, wij zijn u graag van dienst.
Wim van Stiphout
Door

Wim van Stiphout

op 20 Sep 2022

Beste ..., Ons huis, tweekapper (1974 ) heeft spouw van 7 cm met spouwmuurisolatie van steenwol 5 cm. Kan deze ngisoleerd worden zonder dat er vocht en schimmel binnen komt ? Zo ja, met welk materiaal wordt dat gedaan ? Groetend, Wim

Reactie plaatsen