Is na-isoleren spouwmuren nuttig?

Is na-isoleren spouwmuren nuttig?

Na-isoleren van spouwmuren is zeker nuttig. Het zal u een flinke besparing op uw energierekening opleveren. Zelfs als uw spouwmuren bij de bouw al voorzien zijn van een isolatielaag, dan nog heeft u veel voordeel van na-isolatie.
De isolatietechnieken en materialen zijn niet meer te vergelijken met wat er in de jaren ’80 werd gebruikt.

De verouderde isolatiematerialen zakken in of vergaan, waardoor uw spouwmuurisolatie steeds minder functioneel wordt. Er is zelfs een grote kans dat delen van uw muur door het inzakkende isolatiemateriaal nu ongeïsoleerd zijn.
Na-isoleren voorziet uw spouwmuur weer van een mooie, egale isolatielaag. U zult dit zeker merken op uw energierekening, en ook uw woonklimaat zal verbeteren na het na-isoleren van uw spouwmuren.

Na-isoleren, wanneer is dat mogelijk?

Na-isoleren is mogelijk bij (bijna) elke spouwmuur die al isolatie bevat. Maar niet elk isolatiebedrijf zal uw muur willen of kunnen na-isoleren. Door een gespecialiseerd isolatiebedrijf uw spouwmuur te laten inspecteren weet u zeker dat na-isoleren bij uw woning mogelijk is.

Bij woningen die gebouwd zijn voor 1920 is vaak geen spouwmuur aanwezig. Hier kan een isolatielaag aan de binnen- of buitenzijde van de muur worden geplaatst.
Na 1920 werden steeds meer woningen gebouwd met een spouwmuur om vocht buiten te houden. Deze spouwmuren werden nog niet voorzien van isolatiemateriaal, al zorgde de luchtlaag in de spouw al wel voor een isolerende werking.

Pas vanaf 1977 werden woningen voorzien van spouwmuurisolatie tijdens de bouw. Vaak was dit maar een dunne laag, die niet heel de spouw opvulde. Er is hier dus letterlijk ruimte voor verbetering.
De densiteit (aantal luchtcellen per cm3) van oude isolatiematerialen is vaak laag. En als het slecht is aangebracht, is de kans groot dat het door de tijd naar beneden gezakt is. Na-isoleren heeft hier dan ook zeker nut en zal een grote verbetering opleveren.

De moderne isolatiematerialen zijn van zeer hoge kwaliteit, hebben een hoge densiteit en zullen niet vergaan, zoals de oude isolatiematerialen soms doen.

na isoleren spouwmuur

Na-isoleren levert u voordelen op

Na-isoleren levert u een aangenaam woonklimaat en een flinke besparing op uw energierekening. Per jaar kunt u 7 tot 10 kubieke meter gas besparen, voor elke vierkante meter spouwmuur die geïsoleerd wordt. Daardoor is spouwmuurisolatie, en na-isolatie, zeer rendabel. De terugverdientijd is met 3 tot 5 jaar, voor een gemiddelde woning, relatief kort.

Voor het na-isoleren van uw spouwmuren zijn geen sloopwerkzaamheden nodig. Alle werkzaamheden worden aan de buitenzijde uitgevoerd. U heeft dus geen rommel in huis, en weinig tot geen overlast van het na-isoleren van uw spouwmuur. Binnen één dag zijn de werkzaamheden klaar en ziet u er niets meer van.

U kunt direct genieten van een merkbaar verbeterd binnenklimaat. Schijntocht zal verdwijnen en de warmteverdeling wordt beter. In de winter hoeft u minder hard te stoken en in de zomer blijft het lang koel in huis.

Helmfoam na-isolatie Helmfoam na-isolatie

Na-isoleren en vochtproblemen

Heeft u ook verhalen gehoord over mensen die vochtproblemen kregen na het na-isoleren van hun woning? Dit probleem ontstaat meestal wanneer de isolatielaag slecht wordt aangebracht. Of als het isolatiebedrijf niet goed let op de situatie in de kruipruimte.

U kunt vochtproblemen voorkomen door te kiezen voor een isolatiebedrijf dat ruime ervaring heeft met na-isoleren. De isolatiespecialist, die bij u komt voor de na-isolatie, zal onder andere goed letten op de ventilatie, en zo vochtproblemen in de toekomst voorkomen.

Bij veel huizen loopt de ventilatie van de kruipruimte via de spouwmuur. Als de spouwmuur wordt opgevuld met een nieuwe isolatielaag zal het vocht in de kruipruimte niet meer weg kunnen. Om vochtproblemen te voorkomen moet er gezorgd worden voor ventilatie in de kruipruimte. Of de kruipruimte voorzien van zeer goede bodemisolatie, die het vocht op de bodem vasthoudt.

Uw spouwmuur na-isoleren?

Kunt u verbeteringen halen uit het na-isoleren van uw spouwmuur? Onze isolatiespecialisten kunnen u, na inspectie, een eerlijk en passend isolatieadvies geven. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Heeft u vragen over na-isoleren? Of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
Marie
Door

Marie

op 23 Jun 2021

Goed om te weten dat ik met na-isoleren ook vochtproblemen kan aanpakken. Wij zijn nu onze wanden aan het nakijken, omdat we last hebben van geluidsoverlast. Ik ga de opties bekijken, bedankt!

Reactie plaatsen