Spouwmuurisolatie achteraf aanbrengen bij nieuwbouwwoningen?

Spouwmuurisolatie achteraf aanbrengen bij nieuwbouwwoningen?

Bij nieuwbouwwoningen verwacht u dat de spouwmuurisolatie al tijdens de bouw wordt aangebracht. Maar vaak is dit niet het geval. Er worden dan na-isolatiebedrijven ingehuurd om de spouwmuurisolatie te plaatsen.
Oorzaak hiervan is een groot tekort aan metselaars op de bouw. Daarnaast zorgt de lange levertijd op isolatiematerialen voor teveel vertraging in het bouwproject. Daarom wordt er regelmatig voor gekozen om spouwmuurisolatie pas achteraf te plaatsen.

Gelukkig heeft dit geen effect op de kwaliteit van de spouwmuurisolatie. Ervaren isolatiebedrijven brengen de isolatie met grote zorg aan in de spouwmuur. Na-isolatie van bestaande woningen levert een zeer goed resultaat. Zo ook bij nieuwbouwwoningen. Een dikke laag isolatie levert het beste resultaat. Nieuwe woningen hebben een bredere spouwmuur dan veel bestaande woningen. Daarin kan een nog dikkere isolatielaag worden aangebracht.

Een goed isolatiebedrijf levert isolatie op maat, en zal dus een zo dik mogelijke laag spouwmuurisolatie aanbrengen. Vaak dikker dan er standaard tijdens de bouw zou zijn aangebracht.

Na-isoleren van spouwmuren bij nieuwbouwwoningen

Isolatiespecialisten zijn het erover eens, dat na-isoleren bij nieuwbouwwoningen voor betere isolatie kan zorgen. Zij werken met isolatieoplossingen op maat, in plaats van de kant-en-klare isolatieplaten die tijdens de bouw worden gebruikt.

Deze platen moeten naadloos worden aangebracht, anders is de isolatiewaarde lang niet zo hoog als zou moeten. En er kan vocht doordringen in de muur, als er openingen in de isolatielaag zitten.
Maar tijdens de bouw is er meestal haast. Het netjes aanbrengen van de isolatie schiet erbij in, waardoor er geen egale isolatielaag in de spouwmuur zit.

Na-isoleren wordt gedaan door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Deze bedrijven gebruiken specifieke isolatiematerialen, zoals inblaaswol. Deze minerale wol wordt met een speciaal apparaat in de spouwmuur geblazen. Het apparaat zorgt ervoor dat er precies de juiste hoeveelheid wol in de spouw komt. Menselijke fouten worden op deze manier voorkomen. Met een perfect, egale isolatielaag in de spouwmuur tot gevolg.

Deze isolatielaag zal de levensduur van de woning overtreffen, zonder in te zakken. Inblaaswol blijft optimaal presteren, zowel thermisch als akoestisch gezien. Want inblaaswol heeft ook een geluidsdempende werking, wat voor nog meer wooncomfort zorgt.

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoning

Tijd besparen tijdens de bouw door na-isoleren spouwmuren


Na-isoleren zorgt voor een grote tijdsbesparing tijdens de bouw. Door het dringende tekort aan metselaars op het bouwterrein lopen veel bouwprojecten uit. Een metselaar is vaak ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Hierdoor wordt zijn werk vertraagd. Want een metselaar is geen specialist in het aanbrengen van isolatie. En zit daar vaak ook niet op te wachten.

Spouwmuurisolatie moet perfect aansluitend worden aangebracht. Elk klein hoekje en gaatje moet worden meegenomen. Dat kan je van een haastige metselaar niet verwachten.
Een ervaren na-isolatiebedrijf draait hier zijn hand niet voor om. Een perfect vullende isolatielaag in de spouwmuur, en een metselaar die niet onnodig veel tijd kwijt is met isoleren. Een win-win situatie dus.

Spouwmuurisolatie met hoge isolatiewaarde

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed de isolatie werkt. Bij bestaande woningen kan na-isoleren al een R-waarde van 4,5 opleveren, als er voldoende ruimte in de spouwmuur aanwezig is.
Bij deze woningen is de diepte van de spouwmuur meestal zo’n 155 mm.
Nieuwbouwwoningen hebben een veel dikkere spouw, dit kan wel 250 mm zijn. Als deze gehele ruimte wordt gevuld met hoogwaardig isolatiemateriaal dan kan dat zomaar een R-waarde van 7 betekenen.

Bij bestaande bouw wordt na-isolatie via de buitenmuren gedaan. Daar worden, via een vast boorpatroon, kleine gaatjes in de voegen geboord. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal ingeblazen. Nieuwbouwwoningen hebben nog geen afgewerkte muren, waardoor er van binnenuit gevuld kan worden. Hier kan gewerkt worden met grotere gaten. Door de grotere nozzle op het inblaasapparaat worden de minerale vlokken verder de spouw in geblazen.
Is de gehele muur gevuld, dan worden de gaten netjes afgedicht. Na het afwerken van de muur zijn de gaten onzichtbaar.

Spouwmuur achteraf isoleren nieuwbouwwoning

Achteraf isoleren van de spouwmuur duurder?


Het klinkt als een arbeidsintensief proces. Maar toch maakt het na-isoleren van spouwmuren de nieuwbouwwoning niet duurder. Er wordt bespaart op de metselaar, die kan sneller naar de volgende klus. Logistiek worden er kosten bespaard, doordat het isolatiebedrijf zelf de materialen meeneemt. En het scheelt veel rommel op het bouwterrein. Geen rondslingerend plastic en pallets, maar een opgeruimde bouwplaats.

Bij de bouw wordt er een luchtspouw aangehouden, naast de isolatielaag. Bij na-isolatie wordt er niet gewerkt met een luchtspouw, maar wordt de volledige ruimte opgevuld. Het verdwijnen van de luchtspouw is geen enkel probleem. Deze luchtlaag is overbodig om de buitenmuur droog te houden. De moderne isolatiematerialen zijn ongevoelig voor vocht en schimmelvorming. Ze creëren een ademende isolatielaag.

Spouwmuurisolatiematerialen voor nieuwbouwwoningen

Er zijn verschillende effectieve spouwmuurisolatiematerialen voor nieuwbouwwoningen beschikbaar. Niet alleen inblaaswol, maar ook HR++ isolatieparels zijn geschikt voor na-isolatie. In alle gevallen is het belangrijk dat de spouw geen bouwafval en cementbaarden bevat. Deze kunnen koudebruggen veroorzaken, wat voor vervelende vochtproblemen kan zorgen.

Rommel die tijdens de bouw in de spouwmuur achterblijft zorgt voor vochtuitslag op de binnenmuren. Het isolatiemateriaal kan geen egale laag vormen, waardoor het niet optimaal werkt. Gelukkig worden muren tegenwoordig netter gemetseld dan vroeger. Toch controleert de isolatiespecialist de spouwmuur nog even met een camera, voordat ze met het aanbrengen van de isolatie beginnen.

Wilt u meer weten over het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag over alle vormen van woningisolatie.
Reactie plaatsen