Spouwmuurisolatie, welk isolatiemateriaal kiest u?

Spouwmuurisolatie, welk isolatiemateriaal kiest u?

Spouwmuurisolatie kan worden uitgevoerd met verschillende isolatiematerialen. Wellicht spreekt het ene isolatiemateriaal u meer aan dan het andere. Maar u bent ook afhankelijk van uw spouwmuur, welk isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Er zijn een aantal isolatiematerialen die veel worden toegepast,de een bekender dan de ander. Enkele bekende spouwmuurisolatiematerialen zijn bijvoorbeeld parels, pur en glaswol. Minder bekend, en minder gebruikt, zijn steenwol, vlasisolatie of kurk.
Maar bent u al bekend met het isolatiemateriaal Helmfoam? Dit materiaal is minder bekend maar juist zeer geschikt voor toepassing als spouwmuurisolatie.

In dit artikel leest u meer over de voor- en nadelen van verschillende spouwmuurisolatiematerialen.

Glaswol als spouwmuurisolatie

Glaswol is een veilige en milieuvriendelijke keus voor het isoleren van uw spouwmuur. Dit isolatiemateriaal bestaat uit gerecycleerd glas wat ook na gebruik opnieuw kan worden gerecycled.glaswol steenwol voor Helmfoam isolatie
Voor het inblazen van glaswol, in een bestaande spouwmuur, wordt een speciaal apparaat gebruikt. Er zijn verschillende soorten glaswol op de markt. De goede soorten zijn ongevoelig voor vocht en daardoor zeer geschikt voor isolatie.

Glaswol heeft naast uitstekende thermische eigenschappen ook een zeer goed geluiddempend effect, veel beter dan bijvoorbeeld parels of PUR schuim isolatie. Wanneer u een gehorig huis heeft biedt glaswol u nog meer wooncomfort.

De isolatiewaarde van glaswol is 0,034 W/m.K. of lager. U heeft wel een minimale ruimte in uw spouw nodig van 4 centimeter. Dit relatief goedkope isolatiemateriaal is ook zeer brandveilig. Met een brandklasse A1 certificering is het een van de veiligste isolatiematerialen.
Brandklasse A1 staat voor onbrandbaar. Dit is iets wat ook door verzekeraars gewaardeerd wordt. Brandveilige isolatie in gebouwen wordt door verzekeraars steeds zwaarder beoordeeld.

Parels als spouwmuurisolatie

Isolatie parels zijn gemaakt van polystyreen. U kent ze als kleine piepschuim bolletjes. Deze lichtgewicht bolletjes worden in uw spouwmuur geblazen, waar ze een isolerende laag vormen. Er zijn diverse soorten isolatie parels leverbaar. De kwaliteit verschilt per soort. De grijze isolatie parels presteren thermisch gezien beter dan bijvoorbeeld de witte variant.

De isolatiewaarde van parels is, net als van glaswol, 0,034 W/m.K. In uw spouwmuur heeft u maar een ruimte nodig van 3 centimeter om parels toe te passen.
Ook parels zijn volledig recycleerbaar en relatief goedkoop. Daardoor zijn parels ook een veel toegepast isolatiemateriaal.
Enige nadeel is, dat ze door hun structuur minder goed kieren afsluiten. Hier presteren materialen als glaswol, pur of Helmfoam beter.

PUR schuim spouwmuurisolatie

PUR schuim kan worden ingespoten in uw spouwmuur. Maar dit isolatie materiaal is de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws. Vooral wanneer het toegepast wordt als vloerisolatie kan het gezondheidsklachten geven.PUR-spouwmuurisolatie

PUR schuim is een zeer snel expanderend materiaal dat in uw spouwmuur alle kieren en naden afdicht. PUR schuim moet met de grootste zorg worden aangebracht. Gebeurt dit niet dan ontstaat het risico op te hoge spanningsdruk op de spouwbladen en ramen, waarbij schade kan ontstaan.

PUR schuim is het best presterende isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van 0,023 W/m.K. PUR schuim is vochtwerend en geschikt voor een smalle spouw vanaf 3 centimeter.

Helaas kleven er diverse nadelen aan PUR schuim als isolatiemateriaal. Naast de geuroverlast en relatief hoge kosten is PUR schuim niet goed recycleerbaar, het gaat overal tussen en aan vast zitten. Daardoor is dit isolatie materiaal minder goed voor het milieu.

Gelukkig is er nu een isolatie materiaal met alle positieve eigenschappen van PUR schuim, maar zonder de hinderlijke nadelen.

Helmfoam als spouwmuurisolatie

Wellicht heeft u nog niet eerder van Helmfoam als isolatiemateriaal gehoord. Toch is dit materiaal uitermate geschikt voor het isoleren van spouwmuren. Alle positieve kenmerken van PUR schuim kan dit product op zijn minst evenaren, en dat zonder de negatieve eigenschappen.Helmfoam

Zowel bij het verwerken als het aanbrengen van Helmfoam worden geen schadelijke gassen gebruikt. Het is volledig geurneutraal. En het werkt geweldig als na-isolatie bij spouwmuren waar al minerale wol in zit vanuit de bouw.

Helmfoam wordt in uw muren gespoten. Alle gaten en kieren worden afgedicht zonder een te hoge druk op te bouwen. Er is dus geen enkel risico op schade. Doordat Helmfoam ook nog eens waterafstotend, ongevoelig voor schimmel, dampdoorlatend en brandveilig is, blijkt dit in veel gevallen het ideale isolatiemateriaal te zijn.

Zo is Helmfoam bijzonder effectief voor na-isolatie van jaren ’70, ’80 en ’90 woningen. De originele isolatielaag is niet meer afdoende. Maar het is niet nodig deze te verwijderen. Met Helmfoam worden naadloos alle gaatjes en kieren opgevuld. Dit maakt na-isolatie van uw muur veel goedkoper. Helmfoam is vormvast en duurzaam, u heeft jarenlang plezier van uw moderne isolatie!

Welk spouwmuurisolatie materiaal kiest u?


Heeft u al een keuze gemaakt uit alle spouwmuurisolatie materialen? Ondanks uw voorkeur voor een bepaald isolatiemateriaal is het uw spouwmuur die de uiteindelijke keus bepaald. Om uw spouwmuur optimaal te isoleren moet het juiste materiaal gebruikt worden. Een isolatiespecialist kan u precies vertellen welk materiaal het beste resultaat geeft.

Een ervaren isolatiebedrijf geeft u volledig advies over de isolatie van uw woning. Uw spouwmuur wordt grondig geïnspecteerd en u ontvangt een passende offerte.
Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn bij uw spouwmuur? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag.
Reactie plaatsen